Hur snål kan jag bli?

Eller rättare sagt, hur sparsam VILL jag bli? Här är jag verkligen inne i en process och jag reflekterar mycket över mina val och “bortval”.

Jag har långt till att spänna sparsamhetsmusklerna så som t.ex. Farbror fri. Men det är mitt eget val. Jag tycker det är kul att tänka på hur t.ex den fria farbrorn skulle göra i en viss situation. Men lika kul tycker jag att det är att sedan fatta mitt eget beslut.

Några exempel på hur jag försöker bli mer sparsam:
– Stor del av min “shopping” sker numera på loppis. Jag försöker också mer och mer identifiera ett behov innan vi åker på loppis så att vi kommer hem med bra grejer. Detta gör jag lika mycket av nån slags miljötänk som av sparsamhet. Nästan mer av det förstnämnda. Det sistnämnda kommer ju på köpet så att säga och det är ju toppen.
– Jag försöker allt mer att inte utsätta mig för miljöer/företeelser som lockar mig till konsumtion. För jag vet att jag då blir lockad. Och jag blir arg på att jag låter mig luras av den effektiva (aggressiva) marknadsföringen, sättet en butik är utformad osv. Åker jag dit (fysiskt) så åker jag dit (konsumerar).
– Jag försöker se det som en utmaning att få det vi har i kyl, frys och skafferi att räcka så länge som möjligt innan vi handlar nästa gång. Soppa på en spik har blivit min paradgren.
– Jag gör mitt bästa för att skriva en inköpslista och hålla mig till den när jag handlar mat.

Några exempel på där svaret blir NEJ:
– Kommer jag att klippa upp tandkrämstuben för att få ut det sista?
– Kommer jag att sluta handla av (den hutlöst dyra) glassbilen då och då?
– Kommer jag att sluta göra vissa spontanköp (som t ex förra veckan åkte loombands och playdohdeg ner i vagnen på Ica som en vardagspresent till kidsen)?
– Kommer jag att sluta handla av alla de söta barn som plingar på och vill sälja diverse jultidningar, chokladbollar och strumpor?

Hur snål kan du bli? Hur sparsam vill du bli?

/Jenny

8 reaktioner på “Hur snål kan jag bli?

 1. Satt precis och tänkte på hur trött jag är på alla som vill att jag ska köpa saker! Och det kommer från överallt! Tv, instagram, mailen (konstant!), sms på telefonen, mataffären m,m. Vill ibland bara skrika LÅT MIG VA! Egentligen borde jag gå in och spärra och avregistrera men jag orkar inte!
  Och jag är rätt lättlurad och gillar att shoppa. Loppis är dock en favorit.

  Men så började jag följa My Feldt på instagram. Hon inspirerar mig mycket! Jag tycker fortfarande det är roligt att shoppa. Men numera försöker jag köpa smart. Jag köper mycket loppis/begagnat. Det jag köper nytt försöker jag i den mån jag kan att köpa miljövänligt och från företag med rätt tänk. Det kostar lite mer, men jag handlar mindre. Jag tvättar hellre samma body några fler gånger än. Det sitter hårt för jag är rätt snål från start Haha!

  1. Jag vet, jag orkar inte heller avregistrera mig och man är ju lite rädd att missa ett klipp, haha. Känner exakt samma låt-mig-va-känsla. Tack för din kommentar och ditt tips om My Feldt. Henne ska vi kolla in!! /Jenny

 2. Tänker ungefär likadant fast skulle svara ja på dina nej?
  Det bästa är att inte utsätta sig för frestelser. Och pmu högst 1-2x i månaden.
  Kunde egentligen ha köpstopp för kläder båda till mig och barnen. Men ach.
  Här funderat flera gånger att försöka göra mig av med så lite pengar i månaden som möjligt och sen toppar det nästa månad. Men sen gör jag det ändå inte.

  1. Tack för din kommentar. Betyder mycket!

 3. Totalt köpstopp sedan två år och gjorde mig av med bilen för ett år sedan. Planerar att ha köpstoppet föe resten av mitt liv. Saker kommer ju till en ändå.
  Handlar all mat på “ät snart” och extrapris. Har ett presentskåp!

  1. Heja dig!!!

 4. Jag svarar ja på dina nedersta utom att sluta handla av barnen. Jag tycker det är så bra att de är ute och jobbar ihop pengar. De lär sig så mycket på det och jag stödjer gärna det. Men spontanshoppa gör jag nästan aldrig, med undantag av på resor. Allt annat vi handlar är rätt planerat. Att prenumerera på matkasse gör att vi slipper handla när vi är stressade, hungriga och tomma i huvudet och det sparar massa onödiga slinkivagnenköp. Plus att maten blir cirka 300 gånger mer varierad….

  1. Tack för din kommentar. Älskar att du hänger med oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *