Tankar om kroppen

Efter ett hemmaträningspass och en dusch ser jag mig själv i spegeln. Och jag blir så tacksam för kroppen. Så många verkar vara väldigt noga med exakt hur allt ser ut, om armarna har en viss form, huden rätt färg, det ska va glow och magen som ska va platt och sånt. Men det enda jag kan tänka är – så länge inte cancern bor i denna kropp så är denna kropp bäst.

Så länge mina lungor kan andras frisk luft, mitt hjärta pumpa runt trettiosjugradigt blod, mina ögon kan se, mina öron kan höra, min mage mår bra, mina ben kan ta mig runt i vardagen och mina armar kan kramas så finns inget mer att önska av kroppen. Jag funderar på hur det kommer sig att så många är så väldigt noga med exakt hur kroppen ser ut och därmed blir så väldigt hårda mot sig själva. Kanske är det enklare att tänka på sånt än att våga och orka närma sig tankar om hur det skulle vara om kroppen skulle vara väldigt sjuk till exempel. Det är så lätt att bli lurad av ytlighetsnormerna. Att dom kör över djupare tankar om vad som är en bra kropp, där dom dundrar fram i alla våra flöden. Vi ska visst va perfekta på ytan. Men vad är perfekt om inte att ha en kropp som fungerar ur alla ovan nämnda aspekter?

Jag fattar att kroppen mår bra av träning och att den då ibland kanske blir platt och formad på ett visst sätt osv. Jag fattar också att kroppen mår bra av nyttig mat. Jag fattar att “rätt” träning och “rätt” mat till och med kan minska risken för den läskiga cancern. Men vi kan inte ta höjd för precis ALLT heller, livet blir inte levande då. Tycker JAG. Och vad jag vill säga är att jag tror att kroppen mår väldigt bra av att va omtyckt trots att den inte är hård och platt och “perfekt”. Att den mår bra av att äta väldigt mycket ost ibland. Och saltlakrits. Och såna saker. Att den mår bra av att få njuta och inte känna sig stressad över alla normer som också råder kring vad som är hälsosamt. Sånt. Att det i sig är väldigt hälsosamt.

Vad tror du? Nog borde vi vara mer glada och tacksamma över kroppar som är friska och fungerar? Mer snälla mot våra skal som hjälper oss genom livet.

/J

2 reaktioner på “Tankar om kroppen

  1. Såklart är det så! Tror också på att man ska äta nyttigt och motionera men att stressen över att allt ska bli rätt också är ohälsosam. Lev på och njut!

    1. Ja lev på och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *