Tid är allt vi har

Den här veckans tips är avsnitt 20 av podden Andra sätt med Jörgen Larsson. Han forskar på tid och livsstil kopplat till tid. Jörgen är en av våra absoluta favoriter när det kommer till frågor som handlar om tid. Och tid är ju något av grunden för allt som vi vill prata om. Tid är ju livet. Tid är allt vi har.

Jörgen pratar bl a om begrepp som tidsmässig välfärd och tidsnöjdhet. Han menar att välfärdsdiskussionen är fokuserad på hur mycket pengar vi har och på om vi har bra sjukvård, skolor osv. Hur vi har det i vår relation till tiden fångas inte i välfärdsdiskussionen. Samtidigt tycker de flesta att tidsaspekten spelar väldigt stor roll för livet. Tidsnöjdhet handlar om hur nöjd man är med hur man faktiskt använder sin tid.

När Jörgen får frågor om pensionen så säger han att ett sånt långsiktigt perspektiv, att låta pensionssystem så många år fram i tiden påverka ens beslut idag, är ett extremt sätt att tänka i alla fall historiskt. Man kanske inte lever eller vi kanske inte ens har ett pensionssystem. Jörgen menar att om man längtar efter ett annat liv så känns det helt orimligt att offra sig för att få en hög pension.

Jörgen pratar också om massa massa annat bra. Som varför man jobbar heltid fast man inte vill. Som att vardagen är där livet utspelar sig. Alltså bör man skaffa sig en vardag som man trivs i. Som att tjäna mycket bara är värdefullt om andra tjänar mindre. Som att vi är mycket mer jämförande vad gäller pengar än tid. Som att människor blir lyckligare om de får  jobba 10% mindre. Som att människor inte blir lyckligare om de får 10% mer i lön.

Lyssna på Jörgen!

/Malin och Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *