Själen älskar långsamhet

Den här dagen går jag runt med en känsla av att veckan rusat fram och tiden inte räckt till. Dammråttorna och tvätthögarna står som spön i backen. Höstmörkret och tröttheten likaså. När jag känner mig allt annat än effektiv och rofylld så tänker jag att det passar med ett citat ur boken “Du är mer än du anar” av Tommy Hellsten. Så, här kommer det:

“Själen älskar långsamhet. Och det paradoxala är att en långsam och rofylld människa samtidigt också är effektiv. Ofta utgår man ifrån att rofylldhet är synonymt med lättja och oföretagsamhet. Men det stämmer inte, utan det är en chimär som skapats av vår effektivitetsdyrkande samtid. En rofylld människa gör mindre men får mera gjort.” (s.127)

Jag älskar det här citatet. Det är så skönt att få bekräftelse på det jag känner. Även om jag just idag verkligen behövde höra det för att påminna mig om vad jag känner. För det är inte alla dagar man får till känslan av att en långsam och rofylld människa är en effektiv människa. Och i vanlig ordning brottas jag ofta med normen att det långsammare tempot kan ses som just lättja och oföretagsamhet. Men jag älskar att få medhåll av författaren om chimären. Chimären som jag ser allt tydligare. Och de flesta dagar blir jag inte längre lurad av den. Man blir inte mer effektiv av att ha tusen bollar i luften och ett högt tempo dagarna igenom. Det blir oftast precis tvärt om.

Ha en fin helg i ett lugnt tempo.

/Jenny

 

2 reaktioner på “Själen älskar långsamhet

  1. Krönika på närliggande tema: http://nwt.se/mera/helg/2016/09/24/ett-fyrfaldigt-leve-for-det

    Gillar begreppet fuck it-list ;).

    1. Ja det var ju exakt den krönikan jag tipsade om förra veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *