“Radikalslöjdaren” och “För dig naken”

Veckans tips är “För dig naken” och “Radikalslöjdaren“. Båda finns att se på SVT Play, vars dokumentärkategori blir ett tips i sig. Här finns massa bra att titta på.

Båda dessa dokumentärer gör något med mig. Jag gillar att få intryck skickade in i min hjärna som visar något annat än normen. Båda dessa program visar upp människor som inte lever som de flesta gör och är som de flesta är. Filmerna ger mig nya sätt att se på hur ett hus kan se ut, hur en bil kan se ut, hur ett liv kan se ut, hur kärlek kan se ut, hur ett yrke kan se ut och hur en familj kan se ut. Därmed inte sagt att jag gillar allt. Men det spelar liksom mindre roll. Jag får nya perspektiv.

Filmerna drabbar mig på nåt sätt. De visar båda på en sårbarhet och hur det blir när man är äkta. Det kan bli både fantastiskt och helt supersorgligt och ensamt. Jag älskar vad det här väcker hos mig. Jag känner starkt hur jag gillar det diversifierade. Så varför lever vi då så himla likformigt, de allra flesta av oss, kan man fråga sig?

Radikalslöjdaren handlar om konstnären Anders Jakobsen som arbetar i gränslandet mellan design, konst och slöjd. Bråkig och besvärlig, menar många, men ingen provokatör för provokationens egen skull. En film om ett unikt konstnärsskap och konstnärens villkor, om utanförskap och om att sent i livet få diagnosen adhd och bipolaritet.*

För dig naken handlar om konstnären Lars Lerin. Efter många års sökande hittar han kärleken på andra sidan jorden. En humoristisk och varm film med en mörk underton, om att våga möta en främling och stå naken inför den andre med alla sina fel och brister.*

/Jenny

* Delar av beskrivningar som finns på SVT Play.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *