Min hjärna och mina pengar

Som en fortsättning på ett tidigare inlägg så slog det mig när vi var där mitt i Stockholms hetsigaste shoppingkvarter – detta gör något med min hjärna. Den beter sig inte logiskt. Köpbeteenden normaliseras på ett märkligt sätt. Jag kan liksom inte värja mig.

Vi köper juice för 200:-, det känns helt normalt. Jag köper två pyttesmå gosedjur för hundra spänn styck. Jag betalar in mig och familjen för 600:- på Junibacken, äter lunch för ytterligare några hundralappar och hetsar runt, ja rentav trängs faktiskt, med svettiga småbarnsfamiljer som “har familjemys”.

När jag ser en skylt på Åhléns som gör reklam för hårolja för 480:- för en liten flaska känner jag bara att “nä men vad fan är detta?”. Kan man försvara att hårolja för 480:- behövs för att tillvaron ska va bra? Jag får inte ihop det. Samtidigt pågår en stor insamling i Kungsträdgården där bössorna skramlar med budskapet “700 miljoner människor får ingen mat idag”.

Jag blir knäpp i skallen av det hela. Hur ska jag förhålla mig till detta? Jag kommer på två möjliga sätt:
1. Använda denna medvetenhet och njuta av miljöer som t.ex. den ovan nämnda på ett annat sätt. Utan shopping och dyra inträden. Och lägga pengarna på det som är kul på riktigt. Inte bara göra som alla andra gör (syftar på Junibacken).
2. Välja andra miljöer som inte har så stora påtryckningar vad gäller konsumtion.

Hur tänker ni kring detta?

/Jenny

4 reaktioner på “Min hjärna och mina pengar

  1. Hej! Moa här:)
    Tål att tänkas på….När jag för flera år sedan jobbade på en kläd butik(med dyra kläder) blev det helt normalt att en t-shirt kostade 1000kr!!! Det är inte normalt…en bomulls t-shirt kan inte vara värd 1000kr. Ofta var tyvärr kvaliteten inte bättre heller.
    Nu när jag ska köpa nått så tar jag ett steg bakåt och tänker lite, går några varv. Man behöver ju faktiskt inte så mycket:) så jag tror att hålla sig borta från platser med hög konsumtions risk kanske funkar, men också att försöka tänka realistiskt- om man kan!

    1. Tack för kloka tankar.

  2. Det vi gjorde i min familj när jag var liten, och som jag uppskattade mest, var sådant som också mina föräldrar tyckte om att göra. Det var helt enkelt inte lika roligt att gå på cirkus med en pappa som var irriterad över att lite popcorn kostade 20kr (!) som att packa pick-nickkorgen och åka iväg på en utflykt någonstans. Då med en lugn och nöjd stämning, även bland de vuxna. Så gör något ni kan njuta av tillsammans nästa gång <3

    1. Ja du har så rätt. Vi gör ofta såna aktiviteter som inte kostar så mkt. Men ibland faller vi dit och tror vi måste göra som “alla andra”. Men denna Stockholmstripp blev verkligen en ögonöppnare på många sätt. Ibland är det väl så att man måste lära av sina misstag 🙂 Tack för at du kommenterar och hoppas du fortsätter läsa, tycka och tänka med oss. /Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *