Marginaler för att bry sig om

En av våra största och tyngsta hörnstenar handlar om att bry sig om sig själv och andra. Detta inlägg kommer att beröra det sistnämnda – altruism – som i Wikipedia beskrivs som “medmänsklighet, oegennytta, osjälviskhet, motsats till egoism, att hjälpa andra utan att önska något i motprestation”.

Vi tänker såhär (mycket p.g.a. egna erfarenheter): Det är väldigt lätt att hamna i en situation där du har mycket svårt att bry dig om andra, även om du skulle vilja. Vi tror att en stor anledning till detta heter marginaler. Om du inte har marginaler i form av tid och pengar så har du fullt sjå att hålla dig egen näsa över vattenytan. Kvoten är fylld när du har sett om dina egna och din familjs behov.

Vi kämpar själva med att med små steg framåt skaffa oss dessa marginaler. Vi har själva bara påbörjat resan men vi har börjat utmana oss själva på det här området. Och det är fina grejer. Vi tror att världen skulle bli en bättre plats om fler skaffade sig större marginaler och därmed fick utrymme att bry sig om andra, i smått och i lite större. Det kan handla om alltifrån att orka prata med mannen som sitter utanför Ica, till att bli kontaktperson till någon som är ensam, till att ge damen med rullator en komplimang för den fina jackan, till att åka till ett annat land och biståndsarbeta.

Det är lätt att säga att man inte orkar och att tiden inte finns för att göra något gratis. Vi säger – om du inte designat ditt liv så att du har marginaler som möjliggör ett altruistiskt beteende så är något galet. Och. Du får så mycket av att utföra altruistiska handlingar. Inte pengar. Men mod, respekt, vänlighet, kärlek. Du blir en förebild. Du tycker om dig själv mer. Du får perspektiv och insyn i andras liv. Det är fina grejer det!

/Malin och Jenny

2 reaktioner på “Marginaler för att bry sig om

  1. Håller med. När jag undersöker begreppet “lycka” så kommer jag alltid fram till att just detta är en faktor som behövs för att uppleva lycka i livet. Att vara god för någon annan än sig själv. Inte själva det yttre bekräftandet, utan att det skapar inre energi. Visst finns en risk – till och med att bli utbränd, eller att bli utnyttjad. Det får man navigera klokt kring.

    1. Ja visst finns en risk. Så sant. Det är nog nåt vi kommer prata mer om framöver. Tack för dina kloka kommentarer och reflektioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *