Lön utan jobb

Den här veckan vill jag tipsa om Dokument utifråns senaste program “Lön utan jobb”. Programmet handlar om vad som skulle hända om människor inte skulle behöva arbeta för sin försörjning.

Jag är inte helt säker på att jag hänger med i alla svängar och jag vet inte heller säkert vad jag tycker om det här. Men (de för mig rätt nya) tankarna lockar, jag vill ha tankar om det här i skallen, låta dem fara runt. För tänk om det är så att vi måste tänka om helt för att jordens resurser ska fördelas på ett vettigt sätt. Vettigt för människorna och vettigt för planeten. Tänk om vi till och med når mer av vår fulla potential som människor om vi inte behövde lönearbeta för brödfödan. Tänk om vi då kunde bidra till samhället på ett bättre sätt. Tänk om klyftorna då kunde minska.

Många kloka personer i programmet redogör för intressanta argument kring vad som skulle hända med människor och med samhället de lever i om någon slags medborgarlön skulle införas. Det vore kul om du tittade på programmet (om du inte redan gjort det) och sedan kommenterar här vad du fick ut av det och vad du tycker om de här tankegångarna.

Och en passning till min vän Farbror Fri. Vore spännande att höra vad du tycker och tänker om det som sägs i programmet 🙂

/Jenny

2 reaktioner på “Lön utan jobb

  1. Ja! Liksom för dig så känns tanken svindlande för mig.Tänk om det funkar? Jag sätter samman så många pågående skeden i vår nutid.Vi pratade precis jag och min man om vad vi skulle göra när vi inte längre måste- och min man som är mycket skeptisk till ‘lön utan arbete”sa just detta – att inte vill jag bara sysslolös.Nej vem vill det. Vi såg nästa hela programmet innan vuxna barn ramlade in och ville ha hjälp.i garaget med att meka med en bil och en annan att fixa något som behövdes på symaskin.En mamma och en pappa fixade naturligtvis som en alltid gör.
    Jag som är kroniskt sjuk och utförsäkrad sedan drygt 2 år tror att jag skulle klara av att uträtta en hel del mellanmänskliga sysslor om jag slapp oroa mig för ekonomi och hur det blir sedan.Jag skulle alla kraftfulla dagar kunna hjälpa ensamma, äldre, nyanlända ..ja listan kan göras lång. Med den yrkeserfarenhet och livskunskap jag innehar så skylla jag kunna vara med och påverka, arbeta och “göra rätt för mig.

    1. Vet du, jag tror du har så mycket rätt här. Jag tror också att du skulle kunna uträtta massa mellanmänskliga sysslor (vilka fina ord). Och hur värdefullt vore inte det för ett samhälle, för dig och för de du har kontakten med? Och hur fint och viktigt är det inte att vara en förälder som finns där och fixar för sina barn. Det behövs väl också i ett samhälle, föräldrar med ork och marginaler för sina barn? Det gör mig väldigt ledsen att höra om din situation. Jag hoppas att du orkar hänga med oss här och kanske du kan hitta nån styrka hos oss. Kanske kan vi bolla tankar som för oss alla framåt, uppåt, mot våra trettiosju grader. Kram Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *