Livet ska inte skava

Så, vad menar vi då med “Livet ska inte skava”? Vi har fått ett par kommentarer och inser att vi behöver förklara hur vi tänker.

Trettioju graders definition av “Livet ska inte skava” beskrivs tydligast genom att förklara motsatsen. När livet skaver handlar det om:

 • Att man går omkring och inte trivs i sitt eget liv.
 • Att man designat sitt liv på ett – för en själv – icke trettiosjugradigt sätt, medvetet eller omedvetet.
 • Att man så lätt hamnar i att anpassa sig efter normen.

Livet kan skava både i det stora hela (fel jobb, partner, bostad o.s.v), i enskilda situationer (t.ex. under ett möte på jobbet),  eller i någon av de roller man har (som förälder, kollega, vän t.ex.)

Ett par exempel på när livet skaver:

 • A drömmer om att flytta från storstan och vara mer i skogen med sin hund (som hen inte har). Men åren går och A fortsätter att gå till samma jobb och sen hem till sin lägenhet mitt i stan. Hen orkar inte riktigt tänka på att ändra något, det känns för stort och tiden och energin finns inte.
 • N är en kvällsmänniska. Hen fortsätter dock gå till sitt nio till fem jobb trots att hen skulle prestera mycket bättre om hen fick sova ut på morgonen och jobba på kvällstid.
 • K jobbar heltid. När hen kommer hem är hen ofta trött och utan energi. K får (för ofta) utbrott på sina barn och trivs inte i sin föräldraroll.
 • L är en social person. Men hen har också skapat sig en bild av att vara den som har det perfekta hemmet, trots att L innerst inne har en ganska rörig personlighet. Detta leder till att hen lägger massa pengar på dyra inredningsprylar och städar som en galning innan vännerna kommer.
 • B har ett möte på jobbet med några nya personer. Hen kommer på sig själv med att inte våga säga sin åsikt och att till och med hålla med om saker som hen inte tycker. Känslan av att inte vara sann och sig själv följer med B hela dagen.

“Livet ska inte skava” enligt vår definition handlar alltså INTE om:

 • Att man aldrig ska utmana sig själv och gå utanför sin bekvämlighetszon.
 • Att man ska förneka jobbiga känslor eller sorg.
 • Att man hela tiden ska vara glad och glättig.

Blev det begripligt hur vi menar? Hur tänker ni kring detta?

/Malin och Jenny

2 reaktioner på “Livet ska inte skava

 1. När man har saker som skaver, så finns det kanske annat som skulle skava om man skulle göra på ett annat sätt som lättade just det skavet. Den komplexa väv som är livet är sällan svartvit, antingen-eller. Det är alltid multi. Man får försöka väva sin väv så vackert det går, men man håller inte i alla trådar. Som tur är måste man inte driva hela konceptet jämt. Man kan göra utflykter o mikropauser och ha olika kretsar för olika behov. Utan hund, blir man jordens bästa extra hundvakt. Med intressant jobb men trist kollega får man ha roliga människor nån annanstans. Osv…

  1. Fina kloka ord. Vi tänker att det är precis detta trettiosju grader är – att man får till en känsla av nöjdhet över sitt liv även om allt inte är perfekt eller härligt och bra. Att man gör så gott man kan. Att man duger. Att livet är fint som det är med sina berg och dalar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *