Harnäs eller Barcelona?

Förra året frågade mig den då femåriga dottern inför semestern, när vi pratade om vad vi skulle vilja göra:

– Mamma, väljer du Harnäs eller Barcelona?

Harnäs är en strand en bit härifrån dit vi brukar åka med matsäck och ligga på en filt en hel dag och bara vara. Jag tycker detta exempel är så talande. Dessa två ”resmål” var för henne likvärdiga. För femåringen spelade det ingen roll om vi åkte på flashig semester eller om vi låg på en filt vid stranden och mumsade mariekex och pastasallad. Det känns härligt.

Den matglada tvååringens önskan var snarlik.

– Mamma jag vill åka på utflykt med en filt och fika.

Jag plockar upp det här minnet inför årets semesterplanerande. Jag kan längta efter resor för x antal tusen kronor. Slits massor med att jag vill ge mina barn den upplevelsen och även mig själv. Men jag tänker att jag i alla fall ska ta med mig dessa exempel från mina egna kloka kids. Vi måste inte. Vi kan hitta lyckostunder på nära håll också. Det måste va värt mer att ha marginaler i vardagen än att slita ihjäl sig större delen av året för att kunna åka på dyra semestrar.

/Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *