Fantastiska Farbror Fri

Veckans tips är Oskar Lindbergs blogg, eller Fantastiska Farbror Fri som han kallar sig. Oskar är som han själv beskriver sig en ekonomisk superhjälte och en familjefar som nyligen har gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. 

På många sätt skiljer vi oss från Oskar. Men på andra sätt är vi väldigt lika. Man kan nog säga som så, att vi snabbscrollar inläggen med cirkeldiagram och fastnar länge på de mer filosofiska inläggen om frihet och det enkla livet. Två saker som vi alla siktar mot – frihet det enkla livet. Främst har Farbror Fri inspirerat oss, liksom vridit om vårt tankesätt. Från att tänka att man får va nöjd om inkomsterna täcker utgifterna till att tänka att OM man kan leva på säg 80% av sin inkomst, ja då har man plötsligt skaffat sig en frihetsmarginal.

Några konkreta budskap som vi har tagit till oss av Fantastiska Farbror Fri:

  • I vår uppskruvade del av världen har vi höjt ribban för högt för vad som är vanligt liv jämfört med vad som är lyx. Oskar menar att livet blir lite härligare och smartare när man identifierar lyxen som just lyx. Vi kan bara hålla med och har börjat använda oss av det här tankesättet. Ett exempel kan vara att istället för att slentrianmässigt äta på restaurang hela familjen göra det vid få, utvalda tillfällen.
  • Oskar har gett oss tanken att så länge som de små stegen går åt rätt håll och man har det bra längs vägen, så är det liksom inte jobbigt. Tack för det, åtminstone ena halvan av Trettiosju grader får rejält med pepp av detta med tanke på det här inlägget.
  • Han har också påminnt oss om att man faktiskt måste välja bort för att välja. Man kan inte välja allt genom att inte välja alls. Då räcker ju varken orken, lusten eller pengarna till. Nä så sant, tänker vi. Man kanske inte ska ha både båt, sommastuga och åka på charter. Det blir ju både stressigt och dyrt. Så vi ska försöka välja mer. Det är coolt och mäktigt att välja.

Vi kan verkligen rekommendera den här bloggen. Tanken på att en relativt vanlig familj kan nå (ekonomisk) frihet när föräldrarna är kring 40-strecket svindlar. Följ också Oskar på Twitter (@Frivid42) och lyssna på honom i ett avsnitt av vår favoritpodd Andra sätt, eller i Epic wellness & business podden.

/Malin och Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *