En universell kvot av tjänster

Appropå det vi tog upp förra veckan med att visa omsorg om andra så gick jag på morgonpromenaden och kände dåligt samvete för en vän som hjälpt min familj mycket. Känslan av att vi borde gengälda infann sig. Sedan slog det mig att jag ju faktiskt hjälpt en annan vän ett par gånger på slutet.

Tänk om vi faktiskt inte måste göra gentjänsten just mot den vi fick hjälp av, utan att man kan tänka sig nån slags universell kvot av tjänster och gentjänster. Det behöver inte vara “om du hjälper mig så hjälper jag dig” utan det kan vara “om du hjälper mig så hjälper jag någon”. Visst är det en fin tanke?

/Jenny

10 reaktioner på “En universell kvot av tjänster

 1. Så fi t ? filmen skicka vidare!
  Kram fina Jenny

  1. Kram bästa Cilla! Jag har inte sett den filmen men har hört talas om den. Måste se!

 2. Du är så klok Jenny ?

  1. Precis så. Karma. Tänker på filmen/boken Skicka vidare tror jag den hette också.

   1. Tack för din kommentar. Vad längesen vi sågs Anna. Hoppas du fortsätter hänga med oss och delar dina tankar. Kram

  2. Tack bästa A. Började nästan grina lite när jag såg din kommentar på Ica. Tänker på mamma. Om jag på nåt sätt är lite klok så vet vi ju vem jag fått det från. Kram.

 3. Så är det i min tankevärld! Jag har inte filmen som det talas om, skulle verkligen vilja se den sedan jag hörde om den för massa år sedan. Pay it forward?
  Det är roligt att tänka sig hur den goda gärningen går vidare som ett varmt leende genom människorna.

  1. Din tankevärld verkar va en toppenvärld. Tänker att det behövs ett mått av inre trygghet och självgillande för att inte känna att man måste ge tillbaka till just den man fick hjälp av. Och som sagt, pay it forward-tanken är fin.

   1. Så klart vill man hjälpa den som hjälper en. Samtidigt kan man känna lycka i att se folk som är “den första” som hjälper en annan, utan krav på motprestation i en kedja. Den lyckan kan fungera som en god förebild eller inspiration. Det finns också perioder i livet där det här varierar i ens liv, givandet, behovet. Just nu i denna period känner jag genuin glödje över er fina blogg där ni delar med er, sprutar ur er, fantastiska små texter och tankar som andra blir lyfta och glada av. Bara så där!

    1. Åh vilka fina ord. Det är lite läskigt att dela med sig så dina ord far rakt in i hjärtat och värmer enormt mycket. Vi är så glada att du är med oss på vår resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *