Det rätta framför det som är roligt, snabbt och enkelt

Ett citat från förebilden Brené Brown slog mig som en klubba i huvudet. Först citatet sedan mina tankar: “Integrity is choosing courage over comfort. It’s choosing what is right over what is fun, fast, or easy. It’s choosing to practice your values rather than simply professing them.”

Känslan av att jag kanske vill bli mer hardcore värderingsstyrd börjar infinna sig. Kanske kan och vill jag inte riktigt gömma mig bakom argument som “Jag är för lat”, “Jag är för mainstream”. Jag tänker att om jag verkligen vill bli mer hardcore, om det går i linje med vad min själ säger, så borde jag ju inte känna pressen.

Några exempel på detta skulle kunna vara:

 • Vara en medmänniska  i större utsträckning (t.ex. genom att involvera sig i nåt integrationsprojekt).
 • Sopsortera a la hardcore.
 • Maten – inge mer halvfabrikat (detta går ju att ta i många steg. Kan ju gå mot mer veggo, bara eko, odla mer själv o.s.v.)
 • Bli rejält mycket hårdare mot mig själv vad gäller skärmtid, för jag mår inge bra av bruset. Kanske i kombo med detta mer seriöst ägna mig åt meditation, yoga, mindfulness eller bara tystnad i största allmänhet.
 • Ta rejäla kliv vad gäller minimalistgrejen (t.ex i garderoben, men också i hela hemmet)
 • Ta rejäla kliv vad gäller konsumtion, typ inga (kläd)inköp alls eller bara second hand.
 • Byta ut tvål, schampo, smink, krämer o.s.v. mot bättre alternativ/sluta använda.
 • Resor – medvetet tänka på att använda bilen så lite som möjligt, inga flygresor.
 • Plastbanta hemmet.

Jag tänker att själva känslan att “bestämma sig” kan ha en viktig effekt. Såklart kan man tänka nu att vilken präktig jävel, är det inte precis motsatsen hon predikat hittills? Att man gör så gott man kan o.s.v., att det är okej att köra mellanmjölksvarianten. Jo så kan det va. Men kanske kan det också vara så att det enklare livet har satt igång mina tankar och gett mig lite jävlaranamma. Jag tror att jag har ganska mycket mod och omtanke i kropp och själ just nu. Och kanske kan du tänka – vilken cool och modig en som i alla fall vågar ha ambitioner. Och givetvis kommer jag ta ett litet myrsteg i taget. Men ändå. Handling istället för bara snack. A la Brené.

Två ytterligare tankar som slår mig när jag skriver ner den långa listan på möjliga åtgärder:

 • shit vad jobbigt att jag/vi/alla måste vara så medvetna om så mycket. Behöva göra “rätt” på så många områden. Återigen, hur ska man räcka till? Men just nu har jag känslan av att jag inte ska låta mig nedslås av detta.
 • så himla dumt det är att vi ställt till det så mycket att vi nu måste rätta till saker. Det är ju tusen gånger tuffare att skala ner och ta bort än vad det var att speeda upp och addera.

Hur tänker du? Vilken av sakerna ovan tycker du att jag ska börja ta itu med? Ska du med på utmaningen? Vilken väljer du iså fall?

/Jenny

10 reaktioner på “Det rätta framför det som är roligt, snabbt och enkelt

 1. Jag själv är ganska tuff när det gäller mat. Gillar inte tillsatser, halvfabrikat (om de innehåller massa konstigt) osv. Men det är liksom ingen uppoffring. Tvärt om tycker jag när jag tittar på dem som äter snabbmakaroner och falukorv. jag har en tomatsås med bönor och färsk pasta. Båda har tagit lika lång tid, gilla vilken som är godast? 😉 Sen gick jag vidare med kemikaliebantning i badrumsskåpet. Tar nu mer bort smink med mandel och ricinolja, använder inte parfym osv.
  Försöker att bara köpa saker jag behöver, men det är svårt. Ibland blir jag liksom bara sugen på att handla nåt. Himla konstigt egentligen. Hur du än gör och vad du än ger dig på, lycka till!

  1. Tack för att du delar tankar kring dina val. Jag gillar dem. Och tack för lycka till!

 2. Såg The minimalists, tack för tipset. Har efter det läst mer om klädutmaningen i bloggar och kört första steget i garderobsbantningen. Känns bra!

  Känner att vi båda två vuxna här hemma blivit inspirerade av tankesättet och vi tänker att vi borde göra mer. Vad det blir återstår att se.

  Lycka till och härligt att känna sig stark och reda att göra skillnad.

  1. Tack för din kommentar. Härligt att ni båda är “inloggade” på detta. Det gör ju det hela lättare och det är inte helt lätt att vara synkad i dom här frågorna. Kämpa på med era val och beslut. Tack för lycka till:et.

 3. Coolt, jag gillar ditt tänk!
  Jag har jobbat rätt länge med det där att “göra rätt”. Inte på ngt präktigt, duktigt sätt utifrån vad andra ska tycka – utan ifrån vad jag vill och för stunden vet.
  Det kommer ju upp val hela tiden och då vill jag göra medvetna sådana. Gå förbi tiggare eller inte? Plocka upp och skjutsa barn som missat skolbussen, eller inte? Stanna upp i hämtandet av barn fast vi blir sena, eller stressa dem till…vad?
  Ibland känns det komplicerat och svårt, men ofta är vägen mellan mage, hjärta och hjärna kort och rak. Det går bättre och bättre, anar att kopplingarna växer ihop. Min röst blir starkare.
  Sen lär jag mig mer om allt jag medvetet väljer bland, kanske det “rätta” blir mer och mer rätt under resans gång. Som hur man väljer mellan eko-ägg vs lokalproducerade?

  Häls // tant Malin ( för visst är det väl lite att vara tant detta, på det bra sättet!) ?

  1. Ja det kräver en del kunskap som du säger och jag kan också känna att sånt faller på plats längs resans gång. Det är väl nån slags kombo av erfarenheter och självkännedom, ja kopplingarna växer ihop helt klart. Du har nog rätt i den där tant-grejen. Tanter äger!

 4. Skippa bruset! Lätt att det är det bästa. Det är ju via bruset alla krav kommer. Helt klart det svåraste också att fimpa. Jag laddar för att försöka mig på’t men är inte där ännu.. Man kan ju missa nåt ?

  1. Tack för att du röstar på det alternativet. Har gått och klurat över helgen. Och du har så himla rätt. Skitsvårt men det kommer ge så himla mycket om det lyckas. Ska nog banne mig försöka mig på den. Tror jag…gaaah…

 5. Det absolut enklaste myrsteget av dom där, och som är totally addictive (kan hända att alla punkterna är?) är att sopsortera. Nyckeln är att ge det tillräcklig plats så det blir enkelt o inte kräver spring med sopor eller ett underskåp proppfullt med överfulla kärl. När vi väl kom på det är det plättlätt. Vi har en vanlig soppåse för kladdiga saker som blir över och ett kärl för biogas (kompost) i underskåpet. I ett annat rum/förråd/skafferi har vi fyra tvättkorgar med pappersbärkassar. En för glas och metall. En för plast. Och två för papper o pappersförpackningar. Turen till återvinningen går ca varannan vecka. Kassar som fylls mellanlandar i garaget. En annan “livsstil” vi har (som medför låga utgifter) är begagnat. Det passar inte om man kanske vill ha exakt vissa nyproducerade saker (men ofta kan man få tag i dem ca två år senare). På återvinningen har dom en ta-tillvaracontainer där man får ge o ta. Där gör vi fynd och lämnar sånt vi inte vill ha längre. Mycket i huset är övertaget eller köpt begagnat på Blocket mm till låga priser. Soffor, soffbord, matbord, sängar, sängbord, sideboard, speglar, blomkrukor, lampor, cyklar, böcker, filmer, leksaker, skärmar, med mera. En blandning. Ju sämre ekonomi vi har desto mer av min lön lägger jag undan direkt med hjälp av stående överföringar för det känns som bufferten blir viktig. Alltid 10 procent. Men drar även 10 kr på varje kortköp (nu har jag ökat till 20 kr för att se om jag klarar det). Och nu har jag också låtsas som att jag inte fick löneförhöjning (2.2 procent) så jag lägger också undan den summan. Har också läst en svensk bok om att bli ekonomiskt oberoende/få god ekonomi, det var då jag la till en del av spargrejorna, men har inte kommit längre än så här ?

  1. Tack för dina bra tips och för att du delar med dig. Känner mig ännu mer pepp nu. Har du läst inlägget om Farbror Fri appropå sparandet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *