Den som vilar tar ansvar

Veckans tips blir ett Vinterprat med Tomas Sjödin från 2013. Tack A för att du bad mig lyssna på det för ett par år sen. Citat hamnade på postitlappar på jobbets anslagstavla framför mig.

Tomas är pastor. Jag är inte troende. Det spelar mig ingen roll alls. Hans budskap är grundläggande och de träffar mig hårt. Jag grinar alltid när jag lyssnar på Tomas (det finns flera sommar- och vinterprat). Som av ett sammanträffande nämns också en trettiosjugradig pool i detta Vinterprat.

Några av budskapen jag tar med mig rör vilan:

 • Vilan är kärlekens gömställe. Det är dock lätt att förväxla sinande ork med falnande kärlek.
 • Tystnad kan vara vilsam, tigandet är det aldrig. Att möblera sitt livsrum med kärlek är så enkelt som att prata med varandra. Där saker är sagda stillar ofta luften.
 • Man måste ibland sluta försöka för att nåt nytt ska komma. Försök lite mindre. Upplev lite mer.
 • Många av oss behöver återvinna den regelbundna vilan.
 • När vi inte vilar rör vi upp luften runt de människor vi älskar allra mest. På de sättet hotar bristen på vila våra relationer. Att vila är alltså är en gåva till de vi älskar allra mest. Man gör något för kärleken när man inget gör. Det är viktigt att hålla i minnet när trycket ökar. Den som vilar tar ansvar. Den som vilar älskar.
 • Vila är inte något man är värd eller förtjänar. Den är en plikt. Så nödvändig att man gör klokt i att hemfalla åt den regelbundet och helhjärtat. Om det räddar ens liv kanske man kan stå ut.
 • Det kan vara klokt att vila vid en annan deadline än “när man är färdig”, lite till. Utan att märka har man dragits in i en livsstil som är omöjlig att upprätthålla i det långa loppet. Medan det pågår lever våra drömmar och vår längtan. Detta är en tanke att vila i. Vila mitt i det pågående. För färdigt blir det aldrig.
 • Pengar hinner man räkna i farten, men inte soluppgång, fågelsång och händer inflätade i varandra. Det kräver tid och närvaro.
Jag vill verkligen rekommendera till lyssning av det här Vinterpratet som ligger nära våra hörnstenar som handlar om att vilja och kunna bry sig om sig själv och att hitta tillräckligt med tid för livet. Hur tänker du kring vilan? Har du ro att få till den i vardagspusslet? Kan du se att vilan är att ge sig själv och sin omgivning värsta gåvan? Tycker du att du är värd den gåvan?
/Jenny

2 reaktioner på “Den som vilar tar ansvar

 1. Vilan är exakt den här stunden. Under 15-30 minuter kl 8, efter att alla barn gått ut till sin skolbuss. Då har jag slutat att kasta mig in i bilen till jobbet eller att flänga runt o stoppa in o ut saker i tvättstugan. Sitter kvar, tar en kaffe och pratar med min man. En perfekt vuxenstund tillsammans. Idag hann han inte. Så 37 grader får bli min stund idag. Tack!

  1. Tack för att du är med oss och för att vi får bli en del av din vilostund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *