Andra sätt

Den här veckan vill vi tipsa om podden ‘Andra sätt‘ i allmänhet och avsnitt 30 i synnerhet. Man kan säga att “Andra sätt” har blivit lite av vår huspodd. Den har gett oss en känsla av att många faktiskt vill gå sin egen väg och designa sitt liv för att passa just dem. I varje avsnitt intervjuas en (eller som i detta avsnitt två) person(er) som har valt att ifrågasätta rådande normer på ett eller annat sätt.

I detta avsnitt som vi vill tipsa om intervjuas Tove och Thomas, ett par som hade lagt australienbiljetterna i varukorgen men insåg att pengarna skulle räcka till ett helt år ledigt hemmavid. De beslutade sig för att göra det hela till ett experiment på hemmaplan och ställa in långresan. De använde året till att testa ett nytt boende varje månad och ställde sig frågan: Vad är det hållbara livet för oss?

Några av sakerna vi tog med oss från detta avsnitt var:

 • att det är viktigt att ställa sig frågan: Är det här min dröm just nu? Kan det vara någon annans dröm? Kan det vara en gammal dröm som inte längre gäller för mig?
 • ordet ‘klimaterian’ – ett sätt att äta utifrån vad som är bäst för klimatet. Kanske faktiskt en norrländsk älg kan vara bättre än en avocado från Brasilien?
 • att man kanske istället för att tro att nån annan ska lösa problemet att det går åt 4,2 jordklot per år kan försöka ta reda på hur man borde leva för att ett jordklot per år ska räcka.
 • att man blir mer inspirerad när det är vackert omkring en.
 • att det kan vara bra att ställa sig frågan: Blir jag mer ledig ju längre bort jag åker?
 • att komplexa samhällen är samhällen som historiskt har gått under.
 • att kanske måste inte all ledig tid sparas tills man blir gammal. En tanke kan vara att ta ledigt var sjunde år.

Vi vill verkligen rekommendera dig som har minsta intresse av att gå en väg som på något sätt bryter mot normer att lyssna på ‘Andra sätt’. Här finns ett smörgåsbord av varianter som du får massor av inspiration av.

/Jenny och Malin

5 reaktioner på “Andra sätt

 1. Grymt intressant och inspirerande podd, tack för tipset!!

  1. Ja visst är den bra. Visste att den skulle passa dig 🙂

 2. Inspirerande och tänkvärt inlägg! Ska börja lyssna på podden ??

 3. Så roligt att få läsa era tankar och reflektioner efter att ha hört podden. Det är också en av mina favoritpoddar, och det var en stor glädje att få vara med i den själv 🙂

  De favoritavsnitt som jag vill tipsa om är: 06 Patrik Olsson – Livsstilsexperimenteraren, 08 Andreas Jakobsson – Dumpstring, 25 Melanie Olsson – Den o-upp-shiftade, 32 Niklas & Lisa – Ekohuset i gammelsträng, 33 Oskar Lindberg – Fantastiska Farbror Fri

  1. Ja vi gillade ju avsnittet med er så mycket. Ni inspirerar verkligen. Jag har lyssnat på alla avsnitt tror jag…och ert är en favorit. Därför jag skrev om det 🙂 Lite kul att du tipsar om Farbror Fri. Jag känner honom. Och ser att han kommenterat på det här inlägget att han blev glad att vi tipsade om Andra sätt. Han kände alltså inte till den podden förrän vi tipsade honom. Får ta åt mig lite av äran där, haha.. Min favorit är också avsnittet med Jörgen Larsson som jag också skrivit om här på bloggen. Tack för att du kommenterar! Hoppas du vill fortsätta läsa vår blogg. Ha en fin dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *